torsdag 10. april 2008

Kjærlighet


"Kjærlighet er en mennesklig følelse, vanligvis rettet mot et annet menneske."
- definisjon av kjærlighet fra wikipedia

På side 258 til side 280 i norskboka Spenn står det forskjellige tekster om kjærlighet. Va er det de egentlig snakker om? Hva er det som blir beskrevet?

Det kan jeg prøve å fortelle deg. Det er nemlig ikkje bare den kjærligheten mellom et ektepar eller et kjærestepar som er den eneste ideelle kjærligheten. I tekstene er det beskrevet forskjellige typer kjærlighet. Vi kan dele det opp i tre gupper:

Romantisk og seksuell kjærlighet. Denne type kjærlighet forekommer vanligvis mellom to personer slik som nettopp et ektepar eller kjærestepar.

Kjærlighet til famile og venner. Her har vi en følelse av nærhet og det å være sterkt knyttet til noen, uten at det er romantiske eller seksuelle følelser innvolvert.

Kjærlighet til ikke-mennesklige ting. Det er ofte mer generelle og abstakte ting som for eksempel kjærlighet til fedrelandet, gud, din neste o.l. Eller til mer konkrete ting som en by eller et hus. Slik kjærlighet kan også være knyttet til gode minner om opplevelser en har hatt i forbindelse med tingen, eller den kan forklares med en hengivende tro, moralsk overbevisning eller indre harmoni.

Tekstene i boka handler mest om de to øverste katogeriene av kjærlighet, nemlig romantisk og seksuell kjærlighet og kjærlighet til familie og venner. Dette utdraget fra teksten Lassoens sang sier noe om romantisk kjærlighet:


"Inga tar noen dansetrinn av glede. Per John har spurt om hun vil være med på dans!".


Du får et tydelig inntrykk av kjærligheten Inga har ovenfor Per John. Et annet eksempel på kjærlighet til venner og familie er dette utsagnet fra diktet Jeg limer barnet fast til kroppen av Gro Dahle:

"Jeg limer barnet fast til kroppen. Hun er en ekstra arm. Hun er et ekstra bryst. En lunge. Og jeg puster gjennom henne. Jeg smiler med hennes munn. Akkurat så stor er verden som avstanden mellom hennes panne og min munn."

Hver og en tekst beskriver kjærlighet på hver deres måte. Og det er utrolig at det går ann å beskrive kjærlighet på så mange vis. Eller er det kanskje slik at kjærligheten er ubeskrivelig?

2 kommentarer:

Guro sa...

Veldig bra tolkning, Marta! Spesielt bra at du har sett på forskjellige typer kjærlighet, og tatt med eksempler fra noen tekster. Også avslutningen var veldig bra.

Dumuro sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.