onsdag 26. mars 2008

Argumentene i reportasjon om Rune Helland


I sammenheng med påske, hytteliv og fjellet ble det 22. mars publisert en reportasje om Rune Helland og hans transportmetode for å komme seg til hytta på Myraleite i Sirdalen. Reportasjen er blitt lest av mange og det har kommet inn mange kommentarer. Det jeg kommer til å gjøre i dette innlegget er å vurdere og kommentere hans og kommentatornes argumenter. Er argumentene holdbare, relevante og troverdige?

"En menneskerett å benytte luften",
er det ene argumentet Helland bruker mot all skepsisen rundt hvordan han frakter familien og skiene til hytta. Spørsmål vi heller må stille er: er det en grunnleggende rettighet for alle mennesker å fly? Argumentet i seg selv er sant og relevant. Det
er en menneskerett som sier at lufta er fri for alle. Men blir det rett å bruke det som et holdbart argument i denne saken? Motargumenter, som blant annet sier at når Helland flyr med helikopter til hytta så skaper det skille i den norske befolkningen, vil jeg si er mer reelle i denne sammenhengen.

Helland sier også: "Vi er langt til fjells og veiene er ofte stengte. Dersom noen trenger frakt til sykehus, stiller jeg selvsagt på pletten. Hvis folk trenger hjelp, må de bare si fra. Helikopter kan være en fantastisk sikkerhet."
Argumentet skaper en trygghet hos hyttefolket. En trygghet om at dersom det skjer en ulykke vil det være mulig med rask hjelp. Men er det ikke røde kors eller andre lignende redningsaksjoner plassert i hyttestrøk som dette? Det ville hvertfall jeg sett på som en selvfølge. Viss ikke er det jammen meg på tide at det kommer opp noe ordentlig, organisert greier, og ikke bare en privat hytteeier med helikopter.

Til sist, men ikke minst vil jeg bare si at det var mange kommentarer knyttet til denne reportasjen. En av kommentatorene sier: "Det skal bare et lite helikopter til så kommer janteloven frem." Det er egentlig mye snakk om janteloven i disse tilbakemeldingene. Hvorfor det? Jeg tror det handler om misunnelse. Ta en titt på janteloven:
  1. Du skal ikke tro du er noe.
  2. Du skal ikke tro du er like meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mer enn oss.
  7. Du skal ikke tro du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro du kan lære oss noe.
Nordmenn, spesielt vestlendinger/bygdefolk, er kjent for å holde janteloven gående. Vi skal ikke se stort på oss selv, og ikke påpeke forskjellene blant mennesker i samfunnet. I denne sammenhengen handler det om Helland som stikker seg ut og sier indirekte at han har god råd og nyter det. Andre mener dette er feil og er imot helikopterflyging til hytta. Janteloven er så og si en del av kulturen. Og kulturen er det vanskelig å endre på. Kanskje Helland bare må innse at helikopterflyging kanskje var i det drøyeste laget?

3 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Guro sa...

Veldig bra. Du får med de to viktigste argumenta, etter min mening, og viser en bra personlig mening om begge. veldig bra det du tar med om janteloven også!